24 mei 2018

Vliegende robot om kaarten te maken

 

 

Het Hasseltse bedrijf Airobot heeft op een vakbeurs in Londen de eerste industriële robot voorgesteld om vanuit de lucht landkaarten en stadsplannen te maken. Deze Z-Mapper, zoals het Limburgse team het product heeft gedoopt, mikt op wereldwijd cliënteel.

Geo Business is een event in Londen waar specialisten samenkomen over technologie voor geolocalisatie. Airobot presenteert er in première de Z-Mapper, een unieke drone. “Het is een industriële end-to-end oplossing om kaarten te maken”, zegt Jan Leyssens, Managing Director van Airobot. “Het toestel heeft sensoren om alle data te verzamelen en staat in de lucht in verbinding met diverse satellieten. Op basis van die informatie wordt een performante camera gebruikt waarmee kaarten en 3D-modellen kunnen gemaakt worden, ook als er weinig licht is.”

De innovatieve toepassing kan worden bediend vanop elk mobiel toestel, aldus nog Jan Leyssens. “Drones zijn een geweldig hulpmiddel voor bewakings- en onderzoeksopdrachten, maar vele van de huidige oplossingen zijn een samenstelling van aparte componenten, niet altijd makkelijk in gebruik, laat staan betrouwbaar in alle omstandigheden. Daar bieden wij nu een antwoord op.”

Na de zomer zal de Z-Mapper kunnen geleverd worden.