16 mei 2018

Miniwaterkrachtcentrale klaar voor de doorbraak

 

 

Vergeet gigantische stuwdammen, metershoge watervallen of de golfslag van de oceaan. Om elektriciteit op te wekken volstaat een beetje stromend water en een Belgische uitvinding. De Limburgse start-up Turbulent ontwikkelde een turbine waarmee zelfs uit het kleinste beekje elektriciteit gewonnen kan worden. “Ideaal voor rurale gebieden”, aldus Geert Slachmuylder.

Wat enkele jaren geleden begon als een thesisproject van ingenieursstudent Geert Slachmuylder staat vandaag op het punt om de wereld te veroveren. Op de Demo Day van Start it @ KBC ging Turbulent overtuigend met de eerste prijs aan de haal, en de dienst die in Chili startende ondernemingen een duw in de rug geeft, kende het Belgische bedrijf een toelage toe van 50.000 dollar. Daarmee werd een eerste kleinschalige elektriciteitscentrale gebouwd.

De echte doorbraak kwam er toen Geert Slachmuylder en zijn Limburgse vennoot Jasper Verreydt een filmpje van hun eerste microwaterkrachtcentrale op sociale media postten. “Het filmpje ging meteen viraal en werd wereldwijd ruim 100 miljoen keer bekeken”, aldus Slachmuylder. “Ook op de websites van gespecialiseerde bedrijven en instellingen, en zelfs op de site van het World Economic Forum.”

De belangstelling was enorm. Het tienkoppige team - dat vooral uit ingenieurs bestaat - werkt nu aan de uitbouw van een verkoopteam en is op zoek naar 3 miljoen euro om de kleinschalige elektriciteitscentrale wereldwijd aan de man te brengen. Veel problemen zal de zoektocht naar kapitaal niet opleveren. Een Belgische durfkapitalist stelde al 1,5 miljoen euro ter beschikking.

De eerste Belgische micro-energiecentrale bij een oude watermolen strandde op een ondoordringbaar administratief oerwoud - naar aloud Belgisch recept - maar de Chileens overheid was wél meteen voor het initiatief gewonnen. Ook Indonesië en Brazilië zijn inmiddels geïnteresseerd en op Bali werkt Turbulent samen met een ngo die zich bezighoudt met duurzaamheid.

Landelijk

Dankzij de technologie die door Slachmuylder en Verreydt op punt werd gesteld, heb je geen hoge stuwdammen of golfslagtechnologie nodig om waterkracht om te zetten in elektriciteit. Een beekje van een paar meter breed en een waterval van anderhalve meter volstaan voor een kleine centrale. In plaats van de snelheid van het water af te remmen wordt die door de draaikolk juist vergroot. Dankzij de speciale bouw van de turbine krijgt het water voldoende snelheid om elektriciteit op te wekken. De turbine is zelfs onschadelijk voor vissen.

Volgens Jasper Verreydt is de minicentrale ideaal voor afgelegen landelijke gebieden die nu nog vaak van elektriciteit verstoken blijven, en in het beste geval hun energie opwekken met een oude dieselgenerator. “De centrale kan eenvoudig gebouwd worden door een lokale aannemer en maakt geen verschil tussen proper of modderig water”, legt Verreydt uit. “Een installatie van 15 tot 100 kW kan voldoende stroom opwekken voor een dertigtal gezinnen, zelfs voor een klein dorp.”

Betaalbaar

De productie van elektriciteit met de technologie van Turbulent is ook best betaalbaar. “We houden rekening met een kostprijs van 3 tot 5 cent per kWh”, zegt Verreydt. “Het opwekken van elektriciteit met een dieselgenerator kost al vlug 40 cent per kWh. Een heel verschil, in de wetenschap dat in ons land elektriciteit gemiddeld een kwart euro per kWh kost.”

Volgens Slachmuylder is de technologie ook in ons land bruikbaar. “Zo was er al interesse vanuit Leuven, waar de technologie op bepaalde plaatsen op de Dijle gebruikt zou kunnen worden in het kader van hun plannen rond duurzaamheid. Maar de Belgische wetgeving is zo complex dat het amper haalbaar is.” En zo is Turbulent een nieuw innovatief bedrijf dat geen sant is in eigen land, maar wel op het punt staat de wereld te veroveren.