30 August 2018

Airobot haalt 550.000€ op om dronevluchten efficiënter te maken

Airobot haalt 550.000 euro op om dronevluchten veiliger en efficiënter te maken
LRM, JK Invest & imec investeren in dronetoekomst

 

Airobot, de Limburgse start-up die actief is in de dronesector en ontstaan is in de Corda INCubator, haalt in een eerste kapitaalronde 550.000 euro op bij de investeerders JK Invest, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en het istart-programma van imec. Dat extra geld moet dienen voor de verdere ontwikkeling en commercialisering van hun activiteiten. Airobot wil dronevluchten eenvoudig, veilig, nauwkeurig en betrouwbaar maken.

Airobot werd in 2015 opgericht vanuit de overtuiging dat de dronesector veiliger moest en nood had aan betere ondersteuning. De twee managing partners van Airobot, Kristof Beenders en Jan Leyssens, zijn beide ingenieurs met een flinke dosis ervaring in de luchtvaartsector en gepassioneerd door alles wat met drones, technologie en luchtvaart te maken heeft.

In haar opstartfase werd Airobot ondersteund via het istart-programma van imec. Met deze eerste grote kapitaalronde komt er nu 550.000 euro beschikbaar om een versnelling hoger te schakelen. “Met hun kennis over drones, sensortechnologie en precisienavigatie hebben Kristof en Jan de nodige bouwstenen in handen om de juiste technologieën te combineren en hun klanten te ontzorgen met oplossingen op maat”, zegt Lieven De Jonge, Head of Smart Manufacturing LRM. “We zijn blij om een veelbelovend bedrijf in een toekomstbepalende sector te kunnen ondersteunen met het nodige kapitaal. Bovendien verhuist Airobot binnenkort naar Campus Droneport, de bedrijvencampus die inspeelt op de snel veranderende luchtvaartsector. Droneport opent begin 2019 haar deuren en biedt haar bewoners niet alleen kantoren, maar ook een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en toegang tot de dronecommunity.”

Mapping

“We bieden voornamelijk professionele gebruikers een end-to-endoplossing”, legt Kristof Beenders, oprichter Airobot, uit. “We stellen de datanoden van de eindgebruiker centraal en zorgen voor een oplossing door hardware-elementen - zoals een droneplatform, camera’s en sensoren – te combineren met zelfontwikkelde software.”

Het dronebedrijf spitst zich voornamelijk toe op landmeettoepassingen. Daarbij vliegt de drone volgens een vooraf gedefinieerde route om overlappende foto’s te nemen van het op te meten gebied. Dat genereert data voor onder andere centimeternauwkeurige orthofoto's, 3D-modellen en puntenwolken in hoge resolutie. Op basis daarvan worden dan onder andere volumeberekeningen en projectplannen gemaakt.

Met de middelen uit deze kapitaalronde zal Airobot binnenkort de commercialisatie van hun Z-mapper aanvatten, een robuuste drone die beelden maakt met precisiesensoren, langer dan dertig minuten in de lucht kan blijven en in vrijwel alle condities kan vliegen. Airobot werkt ook aan de verdere ontwikkeling van de A-mapper, een kleinere surveillancedrone die livebeelden maakt en gemakkelijk inzetbaar is voor snelle en kleinere opdrachten.

 

 

Uniforme Europese regelgeving

Drones zijn booming business. Verwacht wordt dat de Europese civiele dronemarkt binnen tien jaar zal doorgroeien tot ongeveer tien procent van de Europese luchtvaartindustrie (ca. vijftien miljard euro per jaar) en tot 150.000 jobs kan creëren tegen 2050. “We verwachten dat de afzetmarkt voor drones alleen maar zal blijven groeien en de regelgeving geharmoniseerd wordt. Dat biedt heel wat potentieel, vooral op het vlak van software, maar ook analyse en dataverwerking worden op termijn steeds belangrijker”, zegt Kristof Beenders.

Een uniforme Europese regelgeving krijgt momenteel nog vorm. Vandaag zorgt elke lidstaat zelf voor de wetgeving en die is vaak gebrekkig en beperkend. Dat bezorgt bedrijven in de dronesector niet alleen onvoldoende rechtszekerheid voor de uitvoering van hun activiteiten, maar maakt het ook moeilijk om investeerders en klanten aan te trekken. Droneport helpt die regelgeving mee op de politieke agenda te zetten opdat de geharmoniseerde Europese wetgeving voor drones snel in werking kan treden.

EINDE PERSBERICHT

 

Over LRM

LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem.

 

Over JK Invest

JK Invest is de investeringsvennootschap van de private investeerders Jack Waldeyer en Kris Van den Bergh. Beide zijn gepassioneerd door de luchtvaart en zijn actief in een aantal luchtvaartgerelateerde activiteiten. Met JK Invest mikken ze vooral op technologische start-ups en jonge groeibedrijven die ze met financiële injecties en coaching naar een hoger niveau proberen te brengen. Met Tradelec International, Limburg Regional Airport en de recente investering in Droneport, is dit de vierde investering van JK Invest op korte termijn in Limburg.

 

Over imec.istart

Het imec.istart business acceleratieprogramma ondersteunt ondernemers gedurende de vroege ontwikkelingsfasen van hun technologie start-up. Het programma biedt minimaal twaalf maanden ondersteuning en een financiële investering. Het imec.istart-programma is één van de meest succesvolle ondernemersprogramma’s wereldwijd. Dat werd begin 2018 nog maar eens onderstreept toen het programma de vierde plaats behaalde in de UBI Global World Benchmark Study.

 

 

Voor meer informatie:

Kristof Beenders
+32 474 74 46 59
[email protected]
www.airobot.eu

Goele Lemmens, persverantwoordelijke LRM
+32 474 21 30 87
[email protected]
www.lrm.be